Is een medisch onderzoek verplicht?
Ja, het medisch onderzoek is verplicht. De onderzoeken gebeuren op vastgelegde tijdstippen en zijn aangepast aan de leeftijd. Zo worden niet alleen beginnende aandoeningen of ziekten tijdig opgespoord, maar we volgen ook je groei een ontwikkeling. De ouders of de leerling vanaf 12 jaar kunnen zich schriftelijk via een aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs, verzetten tegen het uitvoeren van een onderzoek door een bepaalde arts van het CLB. In dit geval wordt het onderzoek uitgevoerd door:
- ofwel een andere arts van hetzelfde CLB
- ofwel door een arts van een ander CLB naar keuze
- ofwel door een huisarts.
De persoon die verzet heeft aangetekend is verplicht de onderzoeken te laten uitvoeren binnen een termijn van negentig dagen vanaf de datum waarop de aangetekende brief werd verzonden of vanaf de datum die op het ontvangstbewijs werd vermeld. De kosten voor een onderzoek dat niet wordt uitgevoerd door een arts van het CLB, zijn voor de betrokkene. Als het onderzoek niet wordt uitgevoerd door een arts van het CLB dat de school begeleidt, bezorgt de arts die het onderzoek uitvoerde zijn bevindingen binnen de vijftien dagen aan de arts van het CLB waarbij de school is aangesloten.
Is dit gratis?
Ja, alle dienstverlening, medische onderzoeken en begeleiding door ons centrum is gratis.
Wanneer moet ik naar het medisch onderzoek?
Je gaat in de lagere school naar het medisch onderzoek in het CLB in de tweede kleuterklas en in het vijfde leerjaar. In de eerste kleuterklas, het eerste en derde leerjaar is er ook een medisch onderzoek. Dit gebeurt meestal in de school zelf.
In het eerste en derde jaar secundair onderwijs is er een medisch onderzoek in het CLB.
Ga je naar een school voor buitengewoon onderwijs dan krijg je elke twee jaar een medisch onderzoek. Dit is wanneer je 4,5,7,9, 11 of 13 jaar bent.
Soms gebeurt er een extra onderzoek. Dit is dikwijls op vraag van de arts van het CLB om een evolutie op te volgen, bv van jouw ogen, van jouw groei, jouw houding.
Ook een ouder of leerkracht kan met een zorgvraag een extra onderzoek aanvragen.
Wat gebeurt er tijdens een medisch onderzoek?
Het onderzoek is verschillend volgens de leeftijd.
Het onderzoek gebeurt gedeeltelijk door een verpleegkundige. Een aantal onderzoeken horen bij de meeste raadplegingen, bijvoorbeeld het opvolgen van je lengte en gewicht en het onderzoek van de ogen. Daarnaast kijken we ook naar je kleurenzicht, je dieptezicht en je gehoor.
Verder zijn er een aantal onderzoeken door de arts: nazicht van je tanden, nagaan van de oogstand, nazicht van je rug en houding, opvolgen van pubertaire ontwikkeling via bijvoorbeeld het nagaan van borstontwikkeling of groei van de teelballen.
Wat is een beperkt en een uitgebreid onderzoek?
Tijdens je schoolloopbaan ga je verschillende keren op medisch onderzoek bij de arts en de verpleegkundige van het CLB. Dit gebeurt op het centrum of op school zelf.
Die onderzoeken zijn verplicht. In het gewoon onderwijs is dit in vaste leerjaren, in het buitengewoon onderwijs om de twee jaar of op leeftijd. In een beperkt onderzoek wordt nagegaan of je gezondheidsproblemen hebt, of je gezond eet en beweegt, of je lengte en gewicht goed zijn voor jouw leeftijd, of je tanden goed zijn (eerste leerjaar), of je ingeënt bent en waarvoor, of je ogen goed zijn of je kleuren goed kan zien (in het eerste leerjaar). Deze beperkte onderzoeken gaan meestal in school door bij eerste kleuters (3/4jaar), eerste leerjaar (6/7jaar), 3de leerjaar (8/9jaar).
In een uitgebreid onderzoek wordt nagegaan of je een goede houding hebt, of je goed hoort en goed praat, of je goed ontwikkelt. De arts kijkt na of de puberteit normaal evolueert volgens je leeftijd en of de geslachtsorganen normaal zijn. Deze uitgebreide onderzoeken gaan door op het centrum.
Bij 2de kleuters (4/5jaar), 5de leerjaar (10/11jaar), 1ste secundair (12/13jaar) en 3de secundair (14/15jaar). Na het onderzoek krijg je een brief met het resultaat van dit onderzoek. Soms krijg je een verwijsbrief mee voor de huisarts, tandarts of oogarts, als er vraag is naar verder onderzoek of een behandeling nodig is. Graag kregen we deze brief ingevuld terug, zodat we kunnen opvolgen hoe het verder met jou gaat.
Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?
De arts en verpleegkundige van het CLB houden alles nauwkeurig bij en bezorgen een brief aan jouw ouders met de resultaten. Jij krijgt deze brief in een gesloten omslag van je leerkracht. Soms wordt dit naar huis op gestuurd. Niemand anders is op de hoogte van de resultaten van dit onderzoek. Als je bv minder goed hoort of minder goed ziet, is het belangrijk dit aan jouw leerkracht te vertellen. Zo zit je bv beter vooraan in de klas. De arts of verpleegkundige zal je dit vooraf het onderzoek vertellen.
Wie is op de hoogte?
Na het onderzoek wordt een brief opgemaakt voor jou en jouw ouders. Heb jij bv bij het onderzoek vragen gesteld, dingen besproken, dan zijn de arts en de verpleegkundige gebonden aan het beroepsgeheim. Als je zelf wilt dat hierover niets doorgegeven wordt aan jouw ouders, dan bespreek je dit best vooraf. Uiteraard is het beter om ook jouw ouders op de hoogte te brengen, zodat ze jou kunnen helpen.
Wat als ik ziek ben?
Dan ga je als je terug genezen bent best naar de schooldirectie en je vraagt wat je moet doen.
Als er nog andere klassen naar het medisch onderzoek moeten gaan, dan kan het zijn dat je met die klas mee kan. Het is ook mogelijk dat er een aparte datum voorzien is voor leerlingen die afwezig waren. Ook kan er individueel met je afgesproken worden wanneer het medisch onderzoek kan gebeuren.
Moet er een vragenlijst worden ingevuld?
Voor het medisch onderzoek vragen wij om een vragenlijst in te vullen om het onderzoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. Vul deze lijst nauwkeurig in samen met jouw ouders. De vragenlijst bezorg je onder gesloten omslag terug via de school. De inlichtingen die ons gegeven worden zijn vertrouwelijk.
Voor leerlingen van het derde secundair:
Als leerling van het derde secundair willen we je bewust maken van jouw eigen verantwoordelijkheid. Daarom vragen we niet aan je ouders om een vragenlijst in te vullen. We laten je zelf een vragenlijst invullen net voor het onderzoek. Jouw vragenlijst wordt vertrouwelijk behandeld en valt onder het beroepsgeheim waar ook jij als jongere recht op hebt.
Als je ouders een vraag willen stellen of een opmerking willen maken, kunnen ze dit doen via een briefje dat je mee krijgt enige tijd voor het onderzoek. Via mail en telefoon zijn we ook bereikbaar.
Moeten de kleren uit tijdens het medisch onderzoek?
Ja, je komt in je ondergoed voor het onderzoek bij de verpleegkundige. Je kleren kan je uitdoen in een afzonderlijke kleedruimte.
Bij de arts is het nodig dat je je topje of onderhemdje uitdoet om de rug na te zien. Om de puberteit na te gaan vraagt de arts je even je slip te laten zakken.
Hoe lang duurt het medisch onderzoek?
Je bent ongeveer 10 minuten bij de arts en ongeveer 10 minuten bij de verpleegkundige.
Daarna mag je terug naar het lokaal waar je klasgenoten zitten. Pas als iedereen aan de beurt is geweest, gaan jullie terug naar jullie school.
Mag ik iets vragen aan de arts?
Uiteraard mag je dat doen.
Aan alle medewerkers van een CLB trouwens kan je je vragen kwijt. Ze zullen naar je luisteren en je proberen te helpen.
Krijg ik een inenting tijdens het medisch onderzoek?
De inentingen worden aangeboden volgens een schema dat erkend is door de hoge gezondheidsraad.
Inentingen worden soms gegeven tijdens een medisch onderzoek, maar kunnen ook op school gegeven worden.
- In het eerste leerjaar van de lagere school wordt de prik tegen kroep, klem, kinkhoest en kinderverlamming aangeboden.
- In het vijfde leerjaar het prikje tegen mazelen, dikoor en rode hond.
- In het eerste middelbaar volgen de twee spuitjes tegen hepatitis B (geelzucht)
- In het derde middelbaar de herhaling tegen klem, kinkhoest en kroep.
Soms wordt er ook een vaccinatiecampagne opgesteld en krijgen ook leerlingen uit andere leerjaren een spuitje.
Mag de eigen arts een inenting geven?
Ja, jouw eigen arts mag een inenting geven in plaats van de arts van het CLB. Maar de CLB- arts doet dit gratis. Als je jouw arts een inenting laat geven, zal je een consult/ bezoek moeten betalen.
Je vraagt dan aan jouw arts om een brief mee te geven met de naam van de prik en de datum. Deze brief bezorg je aan jouw CLB, zo kunnen we opvolgen of jij voldoende bent ingeënt.
Enkel voor meisjes: het HPV- vaccin
Eén van de belangrijkste oorzaken van baarmoederhalskanker is een virus: het Humaan PapillomaVirus (HPV). Van dit virus bestaan veel soorten. De infectie ervan wordt doorgegeven via seksueel contact. Het is zeer besmettelijk. Meestal worden de HPV- virussen vernietigd door de natuurlijke verdediging van het lichaam. Je kan je beschermen met een vaccin: het HPV- vaccin.
De vaccinatie bestaat uit 3 inspuitingen. Ze wordt voorgesteld aan meisjes van het eerste secundair en aangeboden via een medisch onderzoek op het centrum. Hiervoor zal aan jouw ouders de toelating worden gevraagd.
Kan ik begeleiding door het CLB weigeren?
Na jouw vraag, doet het CLB een aanbod van begeleiding, dan kunnen jij en/of je ouders zelf beslissen om hierop in te gaan of niet.
Ben je jonger dan 12 jaar dan kunnen enkel je ouders een aanbod van het CLB van begeleiding weigeren. Indien je 12 jaar of ouder bent, en het CLB vindt je bekwaam of zelf te beslissen, dan kan je zelf beslissen om al dan niet in te gaan op het aanbod van het CLB.
Indien het CLB vindt dat je niet bekwaam bent om zelf te beslissen, kunnen enkel je ouders een begeleiding weigeren.
Er zijn 2 begeleidingen die je niet kan weigeren:
Wanneer een leerling spijbelt en bij sommige medische onderzoeken en inentingen.
Bestaat er van mij een dossier?
Van elke leerling is er een dossier op het CLB. Hierin staat informatie die het CLB over jou heeft verzameld tijdens het medisch onderzoek en wordt ook bijgehouden wanneer je contact hebt gehad met het CLB en wat er toen besproken is.
Indien je bepaalde informatie geeft aan het CLB, waarvan je niet wilt dat andere personen die kunnen lezen in het dossier, dan kan je die informatie als vertrouwelijk laten opnemen. Als je ouder bent dan 12 en het CLB vindt je bekwaam om zelf te beslissen, dan kunnen jouw ouders deze gegevens niet opvragen.
Gegevens wijzigen
Je mag gegevens over jezelf laten verbeteren of aanvullen in jouw dossier. Zijn de gegevens niet meer relevant, dan kan je vragen om ze te verwijderen. Je kan ook vragen om bepaalde gegevens niet in jouw dossier op te laten nemen. Daarvoor moet je wel een ernstige reden hebben. Het mag niet gaan om gegevens die we verplicht verwerken, zoals de resultaten van de medische onderzoeken en de gegevens rond leerplichtbegeleiding.
Wat gebeurt er met mijn dossier?
We houden op het centrum minstens 10 jaar jouw dossier bij. Te tellen vanaf het laatste medisch onderzoek. Daarna vernietigen we het dossier. Dit gebeurt nooit voor je 25 jaar bent (of 30 jaar als je leerling bent uit het buitengewoon onderwijs). Op het centrum kan je ook terecht voor inzage in jouw dossier. Je kan een kopie vragen van de gegevens die je mag inkijken. Inkijken gebeurt steeds samen met een medewerker, in gesprek om uitleg te geven. De kopie is vertrouwelijk en mag strikt voor niets anders dienen dan voor jeugdhulp. Bv als ouders scheiden mag een kopie uit het dossier niet worden gebruikt om een procedure op te starten.
Wat gebeurt er als ik van school verander?
Verander je van school, dan kan je bij je CLB voor je oude school terecht tot je in je nieuwe school ingeschreven bent. Als je nieuwe school behoort tot het werkgebied van jouw CLB, dan verhuist jouw dossier niet.
Als je nieuwe school niet behoort tot het werkgebied van jouw CLB, verhuist je dossier mee naar het CLB waar die nieuwe school mee samenwerkt. Je kan je daartegen verzetten maar sommige gegevens moeten we verplicht doorgeven: identificatiegegevens, inentingen, gegevens over leerplicht, medisch onderzoek en de opvolging hiervan.
Wil je niet dat je hele dossier naar je nieuwe CLB gaat, dan moet je dat binnen de 10 dagen na je inschrijving in de andere school schriftelijk laten weten aan je (oude) CLB.
Kies ik mijn eigen CLB?
Een leerling of een ouder kiest niet het CLB. De school waar je bent ingeschreven heeft een samenwerkingsovereenkomst voor leerlingenbegeleiding met een CLB. Ons CLB heeft een samenwerkingsovereenkomst met 30 scholen in ons werkgebied. In principe voorzien we enkel begeleiding voor deze leerlingen uit deze scholen en hun ouders. Je vindt een lijst van onze scholen met de namen van de CLB- medewerkers terug op de startpagina onder de knop “onze scholen en CLB- medewerkers”. Staat jouw school daar niet bij, dan kan je het begeleidend CLB opzoeken via de website van onderwijs vlaanderen.
www.ond.vlaanderen.be/clb
Kan ik los van de school bij jullie terecht?
Ja, je kan gerust los van de school terecht bij het CLB dat samenwerkt met de school waar je (kind) ingeschreven bent (is). Het CLB werkt op verschillende vlakken samen met de school, maar het behoort er niet toe.
Wat gebeurt er als ik een vraag heb gesteld aan het CLB?
Als je een vraag hebt gesteld aan het CLB, bespreken we met jou welke stappen er zullen worden gezet. Deze stappen kunnen zijn: samen verkennen wat er nodig is, informatie en advies geven, overleggen met school, bijkomend onderzoek door een vragenlijst of test te laten af nemen, gesprekken, eventuele doorverwijzing naar een andere hulpverlener. De CLB- medewerker zal je informeren over jouw rechten in de hulpverlening, over jouw dossier, over welke gegevens wij noteren en hoe dit gebeurt, over welke stappen we kunnen zetten, over welke informatie kan worden uitgewisseld en met wie.
Hoe kan ik een vraag stellen aan het CLB?
-
Je kan ons telefoneren, tijdens de openingsuren op het nummer 051 42 66 42. Je komt dan terecht bij een onthaalmedewerker. Je zal rechtstreeks worden doorgeschakeld met een medewerker van het CLB- team van jouw school of te horen krijgen wanneer deze medewerker in de loop van de week aanwezig is.
Je spreekt best af met de medewerker van het onthaal wie er opnieuw zal telefoneren en wanneer je bereikbaar bent.
-
Via de knop “onze scholen en CLB-medewerkers” vind je de namen terug van alle medewerkers die je school begeleiden. Je kan via geklik op hun namen jouw vraag stellen via e-mail.
Je vermeldt best jouw telefoonnummer en het tijdstip wanneer je bereikbaar bent zodat er vlot met jou contact kan worden genomen.
-
Vragen die ons bereiken via info@clbtielt.be worden naar de betrokken medewerkers doorgestuurd voor verdere opvolging.
-
Je kan in de secundaire scholen CLB- medewerkers treffen op vaste momenten. Deze gegevens vind je in de schoolagenda of op een affiche aan het CLB- lokaal. Ook in het schoolreglement vind je informatie over het CLB en zijn medewerkers. CLB- medewerkers zijn ook aanwezig op sommige oudercontacten op school.
-
Je kan ook langs komen naar ons centrum. Er is altijd iemand aanwezig om jouw vraag te beluisteren en verder af te spreken. Dit is in de eerste plaats een medewerker van het team van jouw school. Bij afwezigheid neemt een collega dit over en worden verdere afspraken gemaakt met een teamlid.
Waarvoor kan ik bij het CLB terecht?
Je kan met al je vragen terecht bij het CLB. Je kan dit ook eerst samen met de leraar, de leerlingbegeleider of de zorgcoördinator op school bekijken. Maar je mag ook rechtstreeks naar het CLB gaan. Enkele voorbeelden van vragen waarmee je bij het CLB terecht kan:
- Jef kan al een tijdje niet meer zo goed volgen in de les
- Tom leert iedere avond hard en behaalt toch geen goede resultaten. Hij denkt een slechte studiemethode te hebben
- An voelt zich niet thuis in haar klas. Ze kan nooit mee praten over onderwerpen van haar klasgenoten
- Sofie ligt veel wakker ’s nachts en piekert over vele dingen
- Achmed is het geruzie in de klas beu. Hij kan hierdoor niet goed opletten
- Koen volgt industriële wetenschappen. Hij stelt zich de vraag of dit wel de goede richting is voor hem
- Willem hoort niet alles in de les. Hij mist vele stukken van wat de leraar vertelt
- Yasmina gaat niet graag naar school. Wat kan ze doen?
Kan ik alleen naar het CLB?
Je kan alleen naar het CLB gaan. Veel leerlingen gaan met hun ouder(s). Je mag ook iemand die je kent mee vragen, indien je dit fijner vindt.
Indien je jonger bent dan 12 jaar en je stapt alleen naar het CLB met een vraag, dan gaat het CLB wel je ouders hiervan op de hoogte brengen. Indien je ouder bent dan 12 jaar en de CLB- medewerker vindt dat je bekwaam bent om zelf te beslissen, dan worden je ouders niet op de hoogte gebracht.
Dit zal met jou worden besproken.
Zelf beslissen vanaf 12 jaar?
Ja, dit kan vanaf 12 jaar. Als je goed kan inschatten wat goed voor je is en wat niet, ben je een bekwame minderjarige. Dit kan van situatie tot situatie verschillen. Je bent niet voor alles en blijvend “bekwaam”. Leerlingen jonger dan 12 jaar mogen aantonen dat ze zelf kunnen beslissen. Ben je een onbekwame minderjarige voor een bepaalde situatie, dan moet de hulpverlener dit aan tonen. Voor onbekwame leerlingen of leerlingen jonger dan 12 jaar beslissen de ouders/ voogd tot het opstarten van een begeleiding door het CLB, zijn het de ouders/ voogd die het dossier mogen inkijken, op voorwaarde dat dit in het belang van het kind is en niet in strijd met het beroepsgeheim.
Wat na het secundair?
Proficiat! Je hebt het einde van deze loopbaan gehaald. Dit einde is vaak voor velen een begin. Het hoger onderwijs biedt een groot aanbod aan bijkomende opleidingen. Maar wat gekozen?
Laatstejaars moeten eerst zelf aan de slag in dit keuzeproces. Het CLB zorgt dat er klassikaal info wordt gegeven over het brede aanbod van het hoger onderwijs. Via
www.studiekiezer.be wordt een massa aan informatie mee gegeven met een volledig overzicht van het Vlaamse onderwijsaanbod. Ook een belangstellingstest is er te vinden. Ook in onze infotheek vind je een ruim overzicht van alle studierichtingen in en buiten de regio. De hoge scholen en universiteiten geven ook info- en open dagen. Wie dreigt vast te lopen en hulp zoekt om de keuze te begeleiden, kan bij de CLB- medewerker van jouw school terecht.
Bijkomende informatie nodig?
Heeft u een vraag en vindt u niet het antwoord terug op onze website? Graag stuur ons een berichtje met jouw vraag en jouw gegevens waarop we jou kunnen contacteren via
info@clbtielt.be
Binnen de 10 werkdagen mag u van ons een antwoord verwachten.